Over Ons

Het Noordelijk Barok Ensemble bestaat uit Mathilde van Wijnen en Gadze Heeres viola da gamba en Jelte Hulzebos clavecimbel.

  • wij richten ons op kleine kamermuziekwerken met wisselende bezettingen, zowel vocaal (solozangers) als instrumentaal.
  • wij richten ons op relatief onbekend repertoire en we willen onze concerten historisch en maatschappelijk onderbouwen met een  toelichting.
  • wij willen in de programmering instrumenten die niet zo bekend zijn bij het publiek in het spotlight zetten. Zoals een viola da gamba, basse de violon, cello piccolo, verschillende traverso’s of blokfluiten.
  • wij willen jonge zangstudenten van het conservatorium een kans geven om ervaring op te doen.

Mathilde van Wijnen studeerde cello en viola da gamba aan het Conservatorium Groningen en kamermuziek viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast de moderne cello zijn haar specialisatie voor de barokmuziek de basse de violon en de cello piccolo. Ze is als celliste verbonden aan het orkest Philharmonie Noord en in de Passietijd speelt zij als gamba soliste en celliste met Ensemble Conservatoire en het Nederlands Begeleidingsorkest, daarnaast de maandelijkse deelname aan de cantate diensten in de Nieuwe Kerk Groningen en in Apeldoorn speelt zij regelmatig in cantateconcerten op de basse de violon. In 2018 was dat ook de Mattheus Passion van Johann Heinrich Rolle. Met de moderne cello speelde zij de Verdi opera’s Macbeth, La Traviata en in 2018 Aida. Het celloduo ‘Celladon’ vormt zij samen met Anne Vos-van Dijk. Sinds 2014 is zij ook beeldend kunstenaar. Website: www.mathildevanwijnen.nl

Jelte Hulzebos studeerde orgel en clavecimbel aan het conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en Jacques Ogg. Hij behaalde voor orgel het Einddiploma Solospel ‘Cum Laude’ en zijn klavecimbelstudie sloot hij af met het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus. Hij verwierf het diploma Bachelor of Music voor orkestdirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens en het diploma voortgezette studie orkestdirectie aan de Messiaenacademie, beide bij Tilo Lehmann. Als cantor-organist van de Nieuwe Kerk te Groningen is hij de vaste bespeler van het Timpe orgel uit 1831 en geeft hij leiding aan de Cantorij van de Nieuwe Kerk. Sinds 1991 speelt hij een belangrijke rol in de organisatie en uitvoering van de maandelijkse cantatediensten in deze kerk. Daar voerde hij talrijke werken uit de 17de en 18de eeuw uit, waaronder Bach’s Hohe Messe, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium. Jelte Hulzebos is dirigent van het Cantate Consort en het Gronings Kamerkoor. Naast zijn concerterende activiteiten als organist, klavecinist en dirigent doceert hij in dezelfde vakgebieden. Orgelopnamen verschenen op zijn eigen cd label Cambiata Records waaronder de veel geprezen cd, Scheidemann, Sweelinck, Tunder en Bach in de Martinikerk te Groningen. Website: www.jeltehulzebos.com en www.cantatediensten.nl

Gadze Heeres kreeg cellolessen van Dmitri Ferschtman en Wieland Kuyken, kamermuziek van Eli Goren en Sandor Vegh, volgde cursussen bij John Holloway en Nicolaus Harnoncourt. Hij speelde in diverse orkesten en ensembles in Nederland waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Kamer Orkest, Amsterdam Sinfonietta en in het buitenland onder andere in La Chapelle Royale van Philippe Herreweghe en Ensemble Intercontemporain onder leiding van Pierre Boulez. Hij speelt op een gamba gebouwd door Rene Slotboom.
www.lieverlivemuziek.nl